Herhalingscursus voor vrijwilligers “6-minuten-zone”.

Een aantal jaren geleden heeft Dorpsbelangen een oproep geplaatst voor vrijwilligers die een cursus reanimeren met AED wilden volgen. Van een sponsor (Univé) kregen we een AED die ons half mei 2009 officieel werd overhandigd. Aan de buitenkant van het Dorpshuis werd een speciale kast gemaakt en hier hangt de AED dus al zo’n zeven en een half jaar.

De groep vrijwilligers is inmiddels gegroeid. Er zijn in de loop der jaren meer dorpsgenoten bij de groep vrijwilligers gekomen, die via hun werk al een reanimatie-opleiding kregen.

Elk jaar organiseren we voor de vrijwilligers die niet via hun werkgever opgeleid worden een herhalingscursus. Zo ook dit jaar. In het dorpshuis werd onder leiding van twee cursusleidsters de theorie en praktijk weer opgefrist.

Een groep vrijwilligers voor een 6-minuten-zone kan nooit groot genoeg zijn.

Wat is een 6-minuten-zone?

Een 6-Minutenzone is een gebied dat zo is ingericht dat mensen binnen 6 minuten de juiste hulp kunnen bieden bij een hartstilstand: 112 bellen, starten met reanimeren en een AED inzetten. Hiermee is de kans op overleven van het slachtoffer aanzienlijk vergroot.

Een AED is een draagbaar apparaat dat via gesproken opdrachten helpt bij het reanimeren. Iedereen die in het bezit is van een AED kan deze aanmelden bij het oproepsysteem. Zo kan er bij een hartstilstand overal zo snel mogelijk een AED ter plaatse worden gebracht. Hoe meer AED’s er beschikbaar zijn in een 6-Minutenzone, hoe beter.

Werking 6-Minutenzone

  • Burgerhulpverleners krijgen een oproep bij een hartstilstand in hun buurt.
  • Burgerhulpverleners starten met reanimeren, halen een AED en zetten deze in.
  • Burgerhulpverleners gaan door met reanimeren totdat de ambulance er is.

Met veel nieuwe inwoners in onze schoolkring, zou het natuurlijk prima kunnen dat er mensen zijn die ook bij deze groep burgerhulpverleners willen komen voor onze 6-minutenzone. We hebben nu een groep van 26 personen, maar niet iedereen is altijd thuis natuurlijk, dus hoe meer mensen, hoe meer kans op voldoende hulp bij een oproep.

Wilt u zich bij ons aansluiten of heeft u vragen? Stuur dan even een mailtje naar info@dorpsbelangenroderwolde.nl dan sturen we u een document met een stappenplan voor de aanmelding op de website www.hartslagnu.nl