50 x Fietsoriënteringsrit Dorpsbelangen

50 x door Willem van der Velde

In 1959 vond de eerste fietsoriënteringsrit plaats, bedacht door de toenmalige secretaris van Dorpsbelangen Peter van der Velde, de vader van Willem. Het was een succes en werd een jaarlijks evenement. Toen Peter ziek was in 1969 en omdat Willem net zo handig was geworden in het uitzetten van de rit, heeft hij het stokje op jonge leeftijd gelijk maar overgenomen van zijn vader.

Uitleg fietsoriëntatierit

Voor wie niet weet wat de fietsoriëntatierit inhoudt, volgt hieronder enige uitleg.
De rit van gemiddeld 25 kilometer wordt gereden langs oriëntatiepunten. Oriëntatiepunten kunnen zijn: een windveer op het dak, een nummer op een putdeksel, een vlinder aan de gevel, etc. Onderweg kom je 3 tot 5 posten tegen waarvan vaak 1 “valse” post. Het is de bedoeling dat je de route met een gemiddelde snelheid rijdt van 15 km per uur.

Deelnemers vertrekken 2 minuten na elkaar. Iedereen krijgt op papier een route mee welke wordt bepaald door de oriëntatiepunten onderweg. Onderweg moet je je ogen dus goed open houden. Mis je een oriëntatiepunt dan raak je buiten de route en is teruggaan naar het vorige oriëntatiepunt dan de beste optie. Mis je posten dan krijg je strafpunten en kom je te vroeg of te laat aan bij een post, of ga je aan bij de valse post, ook dan krijg je strafpunten. Diegene die binnenkomt met het minst aantal strafpunten is de winnaar.

Gezelligheid staat voorop

De bedoeling van deze tocht is vooral de gezelligheid en niet zozeer de prestatie. Al denken sommige deelnemer hier toch iets anders over! De start en finish zijn sinds jaar en dag bij Café Scheepstra en een gezellige nazit is een vertrouwd onderdeel van deze tocht. Onder het genot van de drankje wordt de route uitgebreid nabesproken.

Altijd weer nieuw

Na 50 x weet Willem nog steeds verrassende routes uit te stippelen. Vaak door nieuwe woonwijken waar men anders nooit komt. Maar ook lukt het hem ieder jaar weer om een onbekend pad toe te voegen aan de route. Willem zet de ritten in z’n eentje uit. De bestuur van Dorpsbelangen fietst vlak voor de geplande rit de route voor, samen met Willem. Op deze manier worden de puntjes op de i gezet. Voor het bestuur een gezellig uitje, met soms gammele fietsen en lekke banden, maar vooral een hoop lol.

Verdiende beloning

Dorpsbelangen heeft Willem dit jaar, ter gelegenheid van de 50-ste oriënteringsrit, extra in het zonnetje gezet. Hij kreeg een fraai beeldje met 2 fietsen aangeboden (zie foto).

veranderingen in 50 jaar

In de afgelopen 50 jaar is er wel wat veranderd aan de ritten. Zo is de gemiddelde snelheid omhoog gegaan van 12 naar 15 km per uur.
Ook vond de rit eerst plaats op zaterdagavond en werd er inleggeld gevraagd, kinderen 1 of 2 kwartjes en volwassenen het dubbele.
Omdat de rit op tijd wordt gereden vond men het, bij de komst van de kilometertellers op de fietsen, oneerlijk als mensen met zo’n teller reden. Tegenwoordig hebben de meeste mensen wel een teller op de (e)-bike.

In de jaren 70 heeft de rit enige concurrentie gehad van de “autotocht” maar uiteindelijk houdt de fietsoriëntatierit het het langst vol.

Hoogtepunten voor Willem in de afgelopen 50 jaar waren:

  • 1 x een tocht met meer dan 100 deelnemers
  • het in ontvangst nemen van het beeldje

50-ste rit

Ook de 50-ste rit was dit jaar een succes, al konden sommige mensen een groene zonnewijzer niet vinden. Hij stond er nog wel, maar er was een auto voor geparkeerd.

Ook was er een groep die er een uitdaging van maakte om alle posten te missen. Toch hebben allen een leuke middag gehad en ook al liet het weer ons na 16 uur wat in de steek, bij Marten Scheepstra was het er niet minder gezellig om.

Hendrik en Rika Speelman gingen er met de hoofdprijs vandoor, in totaal hadden ze 12 strafpunten. Henk en Jannie is het gelukt om de troostprijs binnen te halen met 301 strafpunten.

Volhouder

Willem gaat graag nog een aantal jaren door met het uitzetten van deze ritten. Hoe mooi zou het voor hem zijn als er nog meer enthousiaste, competitieve deelnemers mee gaan doen. Zegt het voort!